Este important sa alegeti motofierastraul potrivit nevoilor voastre!

          Vom compara motofierastraul electric cu cel pe benzina, va vom ajuta sa gasiti cel mai bun motofierastrau pentru uz casnic si va vom arata cateva caracteristici ale drujbelor mici si ale celor profesionale.

img1

Motofierastraie electrice vs. pe benzina

          Motofierastraiele pe benzina combina puterea cu manevrabilitatea. Acestea variaza de la modele usoare pana la modele profesionale, care pot dobori cu usurinta copaci foarte mari. Motofierastraul pe benzina are un sistem de pornire prin tragere si un motor in doi timpi care functioneaza cu un amestec de ulei si benzina. Puteti prepara singur amestecul de combustibil sau puteti cumpara combustibilul deja amestecat.

          Motofierastraiele electrice sunt recomandate pentru lucrari mici, cum ar fi tunderea sau curatarea unor copaci de mai mici dimensiuni, sau taierea lemnelor cu diametru mediu si mic, care nu necesita o putere foarte mare. Sunt mai silentioase si mai usor de pornit decat cele pe benzina si necesita proceduri de intretinere mai putine. Sunt disponibile atat variante cu cablu cat si fara.

• Un motofierastrau fara cablu (cu acumulator) ofera o manevrabilitatea buna si mai putine vibratii decat modelele pe benzina. Motorul electric este, de asemenea, mai silentios si functioneaza fara a produce emisiile pe care le-ar produce un motor pe benzina. Unele dintre cele mai bune motofierastraie cu acumulatori, au motoare fara perii si baterii cu amperaj mai mare care confera o putere mai indelungata. Pot fi folosite si in actiuni mai mari, cum ar fi taierea bustenilor si a trunchiurilor de copaci, pe langa taierea ramurilor mai mici.

• Un motofierastrau cu cablu este mai usor si nu necesita realimentare cu combustibil sau reincarcare. Are nevoie de un prelungitor adecvat care sa ajunga pana in zona de lucru, asa ca s-ar putea sa fie nevoie sa luati in considerare un extra cost pentru acesta. Zona dvs. de lucru va fi limitata de lungimea cablului si important de tinut cont ca trebuie sa tineti cablul departe din drum in timp ce lucrati. Urmati intotdeauna instructiunile producatorului dispozitivului dvs. pentru selectarea unui prelungitor compatibil si consultati masurile de siguranta pentru cablul de alimentare.

img2

Motofierastraul standard

Designul standard de motofierastrau are manere fata si spate montate pe o carcasa de motor si o lama de taiere care se extinde din carcasa, dar exista diverse variatii. Motofierastraiele traditionale sunt cele mai bune de folosit pentru lucrari mai grele, cum ar fi taierea copacilor intregi si a ramurilor groase, dar pot fi folosite si pentru lucrari mai usoare. Desi aceste tipuri de fierastrau sunt de obicei cele mai puternice, au cea mai scurta raza de actiune.

img3

Motofierastraul telescopic

          Un motofierastrau telescopic este de fapt un fierastrau mic montat pe un prelungitor. Va mareste raza de actiune pentru taierea si indepartarea ramurilor mai mici ale copacilor aflate la inaltime. Sunt disponibile atat modele pe benzina, fara cablu cat si cu cablu. Unele modele au un maner ce poate fi prelungit prin atasarea unei alte piese de prelungire, in timp ce alte modele au prelungitoare telescopice, permitand celui ce il manevreaza sa aleaga lungimea dorita. Unele motofierastraie telescopice se pot transforma in drujbe standard.

img4

Gasirea motofierastraului potrivit

          Inainte de a cumpara un motofierastrau, luati in considerare munca pe care intentionati sa o faceti.          Dimensiunea si tipul lemnului pe care trebuie sa-l taiati si experienta dvs. in utilizarea unei drujbe sunt toti factori de luat in considerare in alegerea motofierastraului potrivit. Diferite marci de motofierastrau ofera game largi, cu caracteristici diferite, pentru a indeplini multitudinea de actiuni la care ar putea fi folosite. Lungimea lamei este o modalitate de a aprecia dimensiunea unui motofierastrau si munca pe care o poate face. Un motofierastrau cu o lama mai lunga poate taia un lemn de diametru mai mare dintr-o singura trecere. Cele mai bune motofierastraie pentru uz casnic au in mod obisnuit lungimi de lama care variaza de la 15 cm la cele electrice mai mici, pana la 50 cm la modelele mai mari, alimentate cu benzina. Motofierastraiele profesionale au lungimi de lama mai mari de 50 cm.

          Forta motorului (la modele pe benzina), tensiunea (modelele fara cablu), amperajul (modelele cu cablu) si caii putere se refera, de asemenea, la putere si capacitate. Cu cat numarul este mai mare, cu atat mai multa putere are motofierastraul. Puterea conteaza cel mai mult daca lucrati cu copaci si ramuri mari sau daca taiati cherestea de esenta tare, cum ar fi stejarul sau artarul.

          O lama mai lunga si un motor mai mare inseamna o greutate crescuta – ceva de luat in considerare daca trebuie sa utilizati motofierastraul pentru perioade indelungate. Drujbele mai mari creeaza, de asemenea, mai multe vibratii, necesita mai mult efort pentru a fi manipulate si cresc preocuparile legate de siguranta. Un motofierastrau mai mic si mai putin puternic va fi mai usor de gestionat, mai ales daca nu aveti prea multa experienta.

Caracteristici motofierastrau

          In timp ce dimensiunea si puterea va ajuta sa decideti care este cel mai bun motofierastrau electric sau pe benzina pentru munca dvs., caracteristicile motofierastraului pot imbunatati confortul, siguranta si eficienta pe masura ce taiati cu el.

• Caracteristicile anti-vibratii fac un motofierastrau mai confortabil de utilizat si reduc oboseala. Aceste sisteme sunt utile in special daca aveti mult de taiat.

• Pornirea asistata cu arc reduce forta de tragere necesara pentru a porni un motofierastrau pe benzina.

• Un sistem cu ulei automat unge lantul pe masura ce taiati, astfel incat nu trebuie sa va amintiti sa-l activati. Ungerea corecta a lantului este necesara pentru o taiere sigura si eficienta.

• O frana de lant este conceputa pentru a opri lantul atunci cand motofierastraul intampina o miscare sau un impact brusc. La modelele echipate, puteti activa si manual frana de lant.

• Lamele si lanturile cu recul redus ajuta la reducerea riscului ca motofierastraul sa fie fortat in mod neasteptat inapoi si sus.

• Functia de curatare a aerului prelungeste durata de viata a filtrului de aer prin indepartarea bucatilor mari de resturi inainte ca acestea sa ajunga la filtru.

• O cutie de transport protejeaza motofierastraul si face transportul mai usor si mai sigur.

Sfat

• Este posibil sa observati specificatiile pentru pasul si ecartamentul lantului. Pasul este distanta dintre niturile de pe lant. Trebuie sa corespunda cu distanta dintre dintii de pe pinionul de la capatul lamei. Ecartamentul este grosimea lantului. Trebuie sa se potriveasca in canelura din lama. Retineti aceste masuratori daca doriti sa achizitionati un lant de rezerva pentru motofierastrau sau o lama noua pentru a va asigura ca se potrivesc.  De asemenea, puteti achizitiona seturi de lame si lanturi.

Echipamentul de siguranta

          Echipamentul personal de siguranta este necesar pentru utilizarea oricarui echipament electric. Echipamentul de siguranta standard include:

• Ochelari de protectie cu laterale

• Protectie pentru auz, cum ar fi castile sau dopurile pentru urechi

• Cizme sau bocanci cu varfuri de otel si talpi antiderapante

• O casca de protectie pentru atunci cand taiati deasupra capului

Echipamentul de siguranta pentru profesionisti include:

• Protectie pentru picioare, care se prind cu clipsuri sau pantaloni rezistenti la taieturi

• Manusi cu suprafete de prindere imbunatatite si rezistente la taiere

• Casti care includ protectie pentru fata, pentru gat si pentru auz

          Pentru mai multe informatii despre utilizarea in siguranta a unui motofierastrau, consultati intotdeauna Instructiunile de Siguranta. Asigurarea ca un motofierastrau este in stare buna de functionare este, de asemenea, o parte a masurilor de siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

× Buna ziua!