Daca lucrati la un proiect ce necesita o strangere precisa a elementelor de fixare (suruburi, piulite sau diverse organe de asamblare), o cheie dinamometrica este instrumentul de care aveti nevoie, fiind printre cele mai performante scule de mana.

Daca nu stiti cand ati avea nevoie de o cheie dinamometrica sau cum sa o utilizati, in acest articol va vom explica diferitele tipuri de chei si utilizarea lor.

Ce este o cheie dinamometrica?

Cheia dinamometrica este unealta pe care o folositi pentru a strange o piulita sau un surub la un anumit cuplu presetat (cuplu insemnand cat de strans este fixat un element). Aceasta cheie este necesara in multe situatii ce necesita o fixare exacta din mai multe motive:

–       Pentru siguranta: elementele de fixare care nu sunt stranse suficient, cum ar fi o piulita de la o roata de bicicleta, se pot slabi din cauza pieselor aflate in miscare sau a vibratiilor.

–       Pentru a preveni deteriorarea: strangerea prea mult a elementelor de fixare, cum ar fi strangerea excesiva a piulitelor de pe roata unui vehicul, poate deteriora elementele de fixare si componentele pe care le fixeaza, in acest caz existand de riscul de rupere a acestora.

–       Pentru a fixa in mod identic o serie de elemente la acelasi cuplu: in unele situatii, cum ar fi prinderea unei chiulase la un motor, este esential ca toate elementele de fixare sa fie fixate identic.

articol cheie simpletools

O cheie dinamometrica arata similar cu o cheie cu clichet care se gaseste si in seturile cu instrumente mecanice si, ca un clichet, foloseste prize pentru a actiona elementele de fixare. Cu toate acestea, aceste instrumente sunt numai pentru strangere, pentru insurubare, nu si pentru desurubarea elementelor de fixare.

Cheile dinamometrice au diferite forme si dimensiuni, ceea ce le diferentiaza fiind cuplurile pe care le pot masura (exprimate in Newton metri).

In general, cheile cu dimensiuni mai mici sunt folosite pentru lucrul pe echipamente mici, cum ar fi biciclete sau motoare mici, care necesita un cuplu mai mic, de 5 – 25 Nm sau 5 – 50 Nm.

Cheile cu dimensiuni mai mari sunt pentru lucrari mai grele, cum ar fi lucrul la echipamente de constructii sau agricole (42 – 210 Nm).

Toate cheile dinamometrice sunt insotite de un manual ce ar trebui sa furnizeze o diagrama care sa va permita sa convertiti diferite masuratori sau sa verificati valorile cuplului necesar pentru diferite organe de asamblare.

Cand aveti nevoie de o cheie dinamometrica?

Aveti nevoie de o cheie dinamometrica pentru orice proiect care necesita o strangere precisa. Daca instructiunile de asamblare indica un cuplu specific, nu incercati sa utilizati o cheie oarecare sau cu clichet. In acest caz, aveti nevoie de o cheie dinamometrica.

Reparatiile si intretinerea auto, cum ar fi strangerea piulitelor de la o roata, reconstruirea unui motor sau asamblarea unui sistem de franare, sunt cateva activitati pentru care este necesara o cheie dinamometrica. Alte utilizari includ: asamblarea unei biciclete, instalarea unei lame de tuns iarba, lucrul la o remorca sau asamblarea unui suport de depozitare pentru vehicule. Pentru ca diferite lucrari de prindere pot avea specificatii diferite, este posibil sa aveti nevoie de chei dinamometrice cu diferite game de cuplu. Nu incercati sa faceti o cheie sa functioneze peste posibilitatile ei.

de ce ai nevoie de cheie

Manevrarea unei chei dinamometrice

Cele mai cunoscute tipuri de chei dinamometrice sunt modelele cu click sau modelele digitale. Desi ambele va permit sa conduceti un dispozitiv de fixare la un anumit cuplu, fiecare functioneaza diferit, iar unele sunt mai usor de utilizat decat altele. Utilizati intotdeauna specificatiile de cuplu pentru munca pe care o aveti de efectuat si urmati instructiunile de calibrare, configurare si utilizare pentru cheia dumneavoastra.

Cum sa utilizati o cheie dinamometrica cu click

Pe o cheie dinamometrica cu click, manerul este imprimat cu linii orizontale reprezentand diverse gradatii si un semn de index vertical. Odata ce ati strans un element de fixare la cuplul de strangere necesar, cheia va produce un click pe care il puteti auzi si simti prin maner. Setarea corecta a unei chei dinamometrice poate parea putin complicata la inceput, dar functia de click face usor sa determinati cand ati atins strangerea corecta.

cheie dinamometrica simpletools

Cum sa utilizati o cheie dinamometrica digitala

O cheie dinamometrica digitala, cunoscuta si sub numele de cheie dinamometrica electronica, va permite sa programati cu usurinta cuplul dorit folosind butoane si un ecran de afisare electronic. La fel ca un model cu click, cheia emite un semnal sonor atunci cand strangeti un dispozitiv de fixare la cuplul dorit. In plus, ecranul arata masurarea cuplului, iar unele modele afiseaza un indicator luminos si vibreaza. Aceste modele va ajuta sa stiti cand ati strans corect un dispozitiv de fixare, chiar daca nu puteti vedea ecranul sau nu auziti alerta sonora.

cheie dinamometrica digitala simpletools

Manipularea și întreținerea unei chei dinamometrice

O cheie dinamometrica este un echipament delicat. Cheile dinamometrice necesita o manipulare atenta si necesita intretinere adecvata pentru a functiona cu precizie. Manipularea gresita poate deteriora unealta sau poate perturba calibrarea, ceea ce inseamna ca elementele de fixare nu vor fi stranse corect.

Manualul dumneavoastra va contine instructiuni complete, dar iata cateva sfaturi pentru utilizarea si ingrijirea unei chei dinamometrice:

–       Manipulati cheia cu grija. Evitati lovirea sau scaparea acesteia;

–       Fiti constienti de limita maxima de cuplu a cheii si nu o depasiti niciodata. Daca trebuie sa strangeti un element de fixare dincolo de limita cheii, aveti nevoie de o cheie dinamometrica suplimentara;

–       Utilizati o cheie standard sau cu clichet si o priza pentru a slabi elementele de fixare. Nu folositi niciodata o cheie dinamometrica pentru a slabi elementele de fixare;

–       Prindeti corect manerul cand strangeti un dispozitiv de fixare. Manerul poate fi marcat pentru a indica de unde ar trebui sa il tineti. Tinerea manerului prea aproape sau prea departe de dispozitivul de fixare va reduce precizia valorii cuplului;

–       Nu utilizati niciodata o extensie de maner. In unele cazuri, este posibil sa puteti utiliza o extensie, dar aceasta poate compromite precizia masuratorii. Verificati manualul pentru procedura de calculare corecta a cuplului cu o extensie de maner;

–       Recalibrati cheia in mod regulat. Unele chei necesita intretinere profesionala;

–       Dupa utilizare, stergeti cheia cu o carpa moale si setati-o la cel mai mic cuplu;

–       Pastrati cheia in cutia in care a venit ambalata si depozitati-o intr-un loc sigur atunci cand nu este utilizata. Majoritatea modelelor vin cu o carcasa de protectie.

intretinere cheie dinamometrica simpletools

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

× Buna ziua!