Intretinerea lopetilor si sapelor

sapa forjata          casma lucioasa lopata lucioasa

Uneltele neascutite fac sapatul o adevarata corvoada. Ascutirea unei lopeti sau a unei sape dureaza doar cateva minute si cu siguranta veti observa o mare diferenta data viitoare cand veti utiliza unealta.
Cat de des trebuie ascutita o lopata depinde de consistenta si duritatea solului si de frecventa de utilizare. De exemplu, solul nisipos sau stancos este abraziv si toceste foarte repede majoritatea uneltelor. Astfel, daca folositi des o unealta recomandarea noastra este sa o ascutiti des.
Aveti grija ca intotdeauna sa indepartati murdaria de pe unealta dupa fiecare utilizare cu o perie de sarma sau cu o pasla abraziva. Puteti, de asemenea, sa curatati unealta cu o bucata de folie de aluminiu sau pur si simplu sa indepartati murdaria folosind furtunul de gradina, dar nu uitati sa va asigurati ca unelta este perfect uscata inainte de a o depozita. Asigurati-va ca manerele sunt, de asemenea, curate si uscate.

perie  perie 2  perie 3      perie 4  perie 5

Cum sa prelungiti durata de viata a uneltelor de sapat
Aveti de urmat doar cativa pasi simpli: :
1. Umpleti o galeata de aprox. 20 litri cu nisip;
2. Turnati 1 litru de ulei de motor si amestecati cu nisipul (puteti folositi si uleiul pe care l-ati scurs dupa un schimb de ulei);
3. Dupa ce ati folosit lopata sau sapa, introduceti lama in nisip de cateva ori pentru a indeparta murdaria si a unge unealta.

                              galeata                      ulei
Ascutirea unei lopeti sau a unei sape
Inainte de a lucra cu orice obiecte ascutite, puneti-va ochelarii de protectie si manusile. Apoi, nu trebuie decat sa urmati cativa pasi:
Pasul 1: Fixati lopata in siguranta intr-o menghina sau prindeti unealta pe un banc de lucru. Muchia de taiere a uneltei trebuie sa fie orientata in sus.
Pasul 2: Curatati murdaria cu o perie de sarma. Pentru a indeparta rugina, utilizati ulei penetrant si pasla abraziva.
Pasul 3: Folosind o pila plata, folositi ambele maini si pila in directia departe de dvs., cu miscari lungi, in jos si in lateral. Nu uitati sa pastrati acelasi unghi ca tesitul original. Ridicati pila de pe unealta inainte de fiecare miscare de pilire. Lama lopetii va dezvolta o usoara stralucire pe masura ce muchia se ascute.
Pasul 4: Cand ati terminat de ascutit marginea, intoarceti lopata in menghina si treceti cu pasla abraziva peste marginea inferioara de cateva ori pentru a elimina rugozitatea. Aplicati un strat subtire de ulei cand ati terminat si lasati uleiul sa actioneze daca aceasta este o ascutire de sfarsit de sezon. Daca inca mai ai de sapat, uleiul trebuie sters.
Atentie: Folosirea unui slefuitor sau a unei scule rotative este in regula, dar retineti ca acestea indeparteaza metalul mult mai repede decat o pila, asa ca trebuie sa aveti grija cand sa va opriti. Ascutirea excesiva a unei unelte face ca marginea sa fie mai usor de deteriorat la o noua utilizare. De asemenea, supraincalzirea metalului poate schimba rezistenta uneltei.

          menghina   disc    pila
Ascutirea foarfecelor
Foarfecele de gradina sunt mai greu de ascutit. Adesea, acestea trebuie dezasamblate mai intai. Daca sunt ascutite necorespunzator, pot fi in stare mai proasta decat inainte. Folositi acelasi principiu ca si la lopata. Ascutiti doar muchia de taiere si impingeti pila departe de dvs.
Nu uitati sa lubrifiati uneltele ce au parti mobile, cum sunt foarfecele de gradina, periodic cu ulei usor de masina sau ulei penetrant. Acest lucru previne rugina si coroziunea si le permite sa functioneze usor de fiecarea data. Faceti acest lucru la fiecare sfarsit de sezon.

foarfeca foarfeca 2foarfeca 3foarfeca 4
Indepartarea manerelor vechi
Manerele din lemn ale uneltelor au nevoie de o slefuire ocazionala pentru a se indeparta eventualele pete sau degradari ale lemnului. Dupa slefuire, pentru a proteja lemnul frecati-l cu ulei fierbinte de in. Manerele deteriorate grav trebuie inlocuite iar inlocuirea unui maner vechi sau deteriorat este o modalitate simpla si ieftina de a va reinnoi lopata sau sapa veche.
Sunt doar 3 pasi pe care trebuie sa-i urmati:
Pasul 1: Fixati capul nitului care tine manerul vechi;
Pasul 2: Scoateti nitul prin lovirea cu un ciocan;
Pasul 3: Scoateti manerul vechi.
De retinut: Ia cu tine manerul vechi sau doar capatul cand faci cumparaturi pentru a te asigura ca cel nou se va potrivi.

                   ciocan         nituri

Fixarea unor noi manere
Uneltele de gradina sufera multa uzura, dar le puteti da o viata noua prin inlocuirea manerelor vechi sau deteriorate. Este o modalitate rentabila de a prelungi durata de viata a uneltelor dvs.
Cum fixati noi manere? Urmand alti cativa pasi simpli:
Pasul 1: Daca manerul nou nu se potriveste perfect in manson sau in mufa de rindere, ajustati-l folosind un smirghel sau o pila;
Pasul 2: Dupa ce fixati manerul in pozitia corecta (fara sa se clatine), bateti capatul manerului de podea pentru a se fixa de unealta;
Pasul 3: Faceti o gaura prin mansonul unetei si prin noul maner;
Pasul 4: Introduceti noul nit;
Pasul 5: Pe o suprafata solida, bateti capul nitului cu un ciocan pentru a fixa manerul de unealta;
Pasul 6: Daca unealta a fost initial prinsa cu un surub, reutilizati surubul sau folositi unul nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

× Buna ziua!